Venkelrisotto en kabeljauw met notenkorst

Venkelrisotto en kabeljauw met notenkorst

Ingredienten (2 pers):

175 gr risottorijst
500 ml water
1  bouillonblokje (visbouillon of groentebouillon)
1 bosje peterselie
2 sjallotjes
1 grote of 2 kleine venkelknollen
5 teentjes knoflook
75 gram geraspte parmezaanse kaas
2 stuks kabeljauwfilet of kabeljauwhaasjes (bij voorkeur zonder huid)
olijfolie
100 ml magere Griekse yoghurt
50 gr notenmengeling (bv hazelnoten, cashewnoten, peacannoten)
2 el broodkruim
zout
viskruiden
olijfolie
scheutje witte wijn

Bereiding

Voor de kabeljauw:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C
  2. Hak de noten grof
  3. Meng de noten met de yoghurt en voeg zout naar smaak toe.
  4. Bestrooi de kabeljauw aan beide zijden met de viskruiden.
  5. Verdeel het yoghurtmengsel over de kabeljauw.
  6. Smeer de bovenzijde van het yughurtmengsel in met olijfolie en strooi er het broodkruim overheen.
  7. Smeer een ovenschaal in met olijfolie en leg hier de kabeljauwfilets in.
  8. Zet 15 a 20 minuten in de oven. Op het laats kun je even grillen voor een mooi bruin korstje.

Voor de risotto:

  1. Snijd de sjalotjes en de knoflook fijn.
  2. Snijd de venkel in kleine stukken.
  3. Breng 500 ml water aan de kook en los het bouillonblokje hier in op.
  4. Verwarm in een andere pan een flinke scheut olijfolie en zweet hierin de helft van de sjalotjes en de helft van de knoflook aan. Voeg hier de risottorijst bij en laat even mee opwarmen tot glazig. Blus af met een flinke scheut witte wijn en roer het geheel door.
  5. Als bijna alle wijn is opgenomen voeg je in één keer (!) alle bouillon bij, even goed roeren, deksel op de pan en ca. 20-25 min zachtjes laten pruttelen.
  6. Verwarm in een koekepan een scheut olijfolie en bak de rest van de sjalotjes en de knoflook aan. Voeg de gesneden venkel bij en bak ze op een zacht vuurtje.
  7. Snijd de peterselie fijn
  8. Controleer de risottorijst op gaarheid. Als er nog te veel vocht in zit, even zonder deksel goed doorroeren.
  9. Voeg aan de risotto een flinke klont boter toe. Als deze helemaal is gesmolten, de geraspte kaas, peterselie en de gebakken venkel toevoegen en goed doorroeren.
  10. Leg een paar flinke scheppen risotto in het midden van een voorverwarmd bord. Leg hierop de kabeljauw uit de oven.
  11. Eet smakelijk!

Presentatie:

Leg een paar flinke scheppen risotto in het midden van een voorverwarmd bord. Leg hierop de kabeljauw uit de oven. Presenteer eventueel met een blaadje (krul)peterselie.
Eet smakelijk!

Wijntip: Dumanet Viognier

Deze viognier past mooi bij de kabeljauw, het zuurtje en het notige van van de notenkorst. Maar de combinatie die deze wijn met de venkel maakt is gewoonweg fantastisch. Proeven is beleven!

Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.